Hoppa till innehåll

Målsägandebiträde

Utsatt för brott?

Har du eller någon du känner blivit utsatt för ett brott?

Då kan du eller din vän ha rätt till ett målsägandebiträde som hjälper dig hos polisen och i domstol. Barn (under 18 år) som är brottsoffer så kallas ombudet för en särskild företrädare för barn.

Målsägandebiträdet hjälper brottsoffret inför och vid polisförhör och inför och vid rättegången. Målsägandebiträdet kan hjälpa brottsoffret att yrka skadestånd från gärningspersonen och även biträda åtalet, vilket innebär att målsägandebiträdet arbetar för att få gärningspersonen dömd.

Martin Cullberg har mycket stor erfarenhet av uppdrag som målsägandebiträde och är van att hjälpa personer som har blivit utsatta för brott. När Martin Cullberg jobbar som målsägandebiträde så försöker han vara så aktiv som möjligt i utredningen och se till så att eventuella luckor för försvaret täpps till. Eftersom Martin Cullberg har jobbat som försvarsadvokat i 17 år har han en unik möjlighet att förutse hur försvaret kommer läggas upp och försöka se till så att taktiken inte lyckas.

När har man rätt till ett målsägandebiträde?

Ett målsägandebiträde kan förordnas (utses) av domstolen i vissa fall. Reglerna för när målsägandebiträde ska förordnas finns i lag (1988:609) om målsägandebiträde.

Du har rätt till ett målsägandebiträde om du har utsatts för t.ex. sexualbrott, misshandel, våldtäkt, människorov, olaga hot, rån, brott i nära relation eller mordförsök. Om det är en familjemedlem som har mördats kan du också ha rätt till målsägandebiträde.

Man kan också ha rätt till målsägandebiträde vid andra brott som kan ge fängelse, om det med hänsyn till målsägandens personliga förhållanden och övriga omständigheter kan antas att målsäganden har ett särskilt starkt behov av ett sådant biträde.

Kan man välja målsägandebiträde?

Ja, du kan välja själv. Det är mycket bättre att du väljer själv än att du låter domstolen utse ett målsägandebiträde åt dig. Då kan du få en person som inte jobbar med brottmål i vanliga fall och som inte har den expertis som krävs. När du har möjlighet att begära en expert, varför riskera att få en som kanske är bättre på andra saker?

Vad kostar det?

Det kostar ingenting att ha ett målsägandebiträde. Staten står för kostnaden.

Har du frågor?

Har du frågor kring ett brott du utsatts för? Vill du anlita Martin Cullberg som målsägandebiträde? Ring Martin Cullberg på 0700-100100.

 

Till Toppen