När polisen griper en misstänkt för ett brott anmäls gripandet till åklagare och polisen håller förhör med den misstänkte, ett s.k. 24:8-förhör (namnet kommer från var regeln kring förhöret hittas i Rättegångsbalken). Efter förhöret beslutar åklagaren om den misstänkte ska anhållas, det vill säga vara fortsatt frihetsberövad, eller om han eller hon ska försättas på fri fot.
Om den misstänkte anhålls har åklagaren tre dagar på sig att vända sig till domstol för att begära att den misstänkte ska häktas. Annars släpps den misstänkte.
När du blir anhållen har du sedan den 1 juni 2014, en ovillkorlig rätt att på din begäran (du eller din advokat måste be om det själv!), ta del av de omständigheter som ligger till grund för anhållandet. Det innebär lite förenklat att polisen ska upplysa dig om vad i utredningen som gör att du ska vara anhållen. Det material som presenteras måste vara tillräckligt för att motivera ett anhållningsbeslut. Du har även rätt att ta del av material som talar till din fördel! Syftet med regeln är att du som misstänkt ska ha en möjlighet att försvara dig.
Blir du anhållen ska du få ett skriftligt dokument med dina rättigheter angivna.
Har du frågor om hur det fungerar när man är anhållen är du välkommen att kontakta oss! Vi hjälper dig!